3D/4D SCAN Online BookingKEHAMILAN3D 4D SCAN

APAKAH KEBAIKAN POSISI BERSALIN SECARA MENCANGKUNG?

 

Posisi bersalin yang paling berkesan untuk melahirkan: mencangkung. Kelebihan bersalin secara mencangkung  telah lama diketahui, tetapi dalam bidang perubatan moden telah diabaikan untuk jawatan-jawatan yang lebih berfaedah untuk pandangan dan pengamal penggunaan instrumen seperti forcep atau vakum ataupun kaedah bantuan yang lain.

 

Apakah kebaikan bersalin secara mencangkung?

Kebaikan bersalin secara mencangkung termasuk:

  • Memendekkan proses kelahiran bayi - peringkat kedua (fasa menolak bayi)
  • Mengurangkan keperluan untuk penggunaan kaedah bantuan kelahiran seperti forcep atau vakum
  • Mengurangkan keperluan untuk episiotomi
  • Memendekkan saluran kelahiran anda
  • Graviti membantu dan mencepatkan proses kelahiran
  • Menambah diameter pelvik lebih kurang 10%

Bersalin secara mencangkung  juga membawa rahim dan pelvic anda ke hadapan, meletakkan bayi dalam jajaran yang betul untuk kelahiran. Ia juga menggalakkan dan menguatkan intensiti kontraksi, manakala ia juga akan mengurangkan tekanan dari tulang belakang anda.

Dalam sesetengah kes, ia juga akan mengurangkan keperluan episiotomi.  Ia sebenarnya membantu anda berehat dan meregangkan otot pelvik anda.

 

Apakah yang anda harus buat jika anda merancang untuk bersalin secara mencangkung?

Kaedah bersalin secara mencangkung amat meletihkan. Mencangkung perlu diamalkan semasa mengandung untuk membantu mengukuhkan kaki anda untuk mencangkung semasa bersalin. Anda boleh mulakan dengan bantuan pasangan anda atau dengan penggunaan bola kelahiran (bola terapi fizikal). Caranya ialah suami duduk di atas kerusi dan isteri mencangkung membelakangi iaitu dicelah bukaan kaki suami. Letakan tangan pada paha suami dan mula meneran. Anda harus kerap menjalankan latihan yoga untuk menguatkan otot-otot pelvik anda. Ia akan membantu anda melahirkan bayi dengan lebih mudah.

Anda harus mengambil nasihat dari doktor anda terdahulu mengenai keinginan anda untuk cuba bersalin secara mencangkung. Jika ia disetujui oleh doktor anda, anda boleh memulakan latihan yoga untuk menguatkan otot-otot pelvik anda.

 

Apakah cara bantuan untuk mencangkung semasa bersalin?

Terdapat banyak cara untuk mencangkung semasa bersalin seperti di atas katil dengan bantuan, atau jika anda berada di hospital atau pusat kelahiran mereka mempunyai kelahiran atau bar mencangkung untuk kegunaan anda. Terdapat juga kerusi khas untuk mencangkung dengan atau menggunakan kerusi kecil.

 

Video ini menunjukkan cara bersalin secara mencangkung dan latihan yoga mencangkung untuk membantu proses bersalin.