3D/4D SCAN Online BookingKEHAMILAN3D 4D SCAN

PERKEMBANGAN BAYI DALAM KANDUNGAN 7 BULAN & 3D 4D SCAN

Trimester kedua

7 Bulan ( 25 -28 minggu perkembangan bayi dalam kandungan)

 

PERKEMBANGAN BAYI DALAM KANDUNGAN 7 BULAN

Bayi

Struktur tulang belakang mula terbentuk termasuk 33 cincin, 150 sendi dan 1000 ligamen. Saluran darah paru-paru berkembang. Lubang hidung bayi anda mula membuka. Saraf di sekitar kawasan mulut dan bibir menunjukkan kepekaan yang lebih tinggi dimana refleks menelan terbentuk.

Tulang-tulang telinga dalam telah menjadi keras dan bayi boleh mendengar bunyi di luar rahim. Bayi boleh belajar dan mengenali suara ibu dan bapa. Bayi boleh mendengar suara suami anda lebih mudah kerana bayi lebih sensitif kepada nada yang lebih rendah.

Retina di belakang mata bayi anda mula terbentuk. Mata bayi mula berkelip, membuka dan menutup pada minggu ini. Jika anda bersinar lampu suluh terhadap perut anda, bayi anda akan menyedarinya dan boleh memusingkan kepalanya. Bayi kini mempunyai kening, bulu mata dan rambut yang semakin menumbuh. Rambut di kepala kini jelas kelihatan. Gigi susu telah bertumbuh di bawah gusi. Mata mula bergerak dalam soket bayi.

Pada akhir bulan ke-7, panjang janin anda (kira dari mercu kepala ke tumit) lebih kurang 37.5cm; berat janin lebih kurang 1000g.

 

Ibu

Pertambahan berat janin anda menekan pundi kencing anda merupakan punca mengapa anda kerap ke tandas. Kekejangan, sakit belakang dan pedih ulu hati semakin kerap berlaku kerana perkembangan rahim anda pada organ-organ anda. Jika anda mengikuti pelan hidangan yang berkhasiat dan seimbang, jumlah pertambahan berat badan anda sehingga bulan ini mungkin antara 7.5-10.5kg

Cara posisi tidur yang betul amat penting. Anda juga boleh alaskan perut dan kaki dengan bantal. Elakkan berbaring secara menelentang kerana saluran darah ditekan oleh rahim anda yang semakin membesar menyebabkan anda rasa tidak selesa.

Anda mungkin mula berasa perut anda mengetat dan bersantai dengan rentak yang tidak teratur. Ini dikenali sebagai kontraksi Braxton Hicks yang tidak menyebabkan kesakitan dan membantu rahim anda bersedia untuk kelahiran bayi anda.

Video: Perkembangan bayi dalam kandungan 7 bulan.