3D/4D SCAN Online BookingKEHAMILAN3D 4D SCAN

PERKEMBANGAN BAYI DALAM KANDUNGAN 3 BULAN & 3D 4D SCAN

Trimester pertama

3 Bulan ( 9 -12 minggu perkembangan bayi dalam kandungan)

 

PERKEMBANGAN BAYI DALAM KANDUNGAN 3 BULAN

Bayi

Semasa bayi anda sedang membangun pada kadar yang pesat, bayi anda akan muncul seperti manusia menjelang akhir bulan ini. Gigi tunas telah berkembang sepenuhnya. Kuku mula muncul pada jari dan jari kaki. Organ alat kelamin juga mula membangun. Pada minggu ke10, kemaluan bayi terbentuk sepenuhnya tetapi belum jelas kelihatan lagi sehingga kira-kira minggu ke-14. Ia masih awal untuk memberitahu jantina janin sebab terlalu kecil dinampak dalam ultrasound scan lagi.

Bayi anda sedang membangunkan tulang rawan dengan kadar yang cepat. Dengan perkembangan otak, saraf dan otot, bayi anda akan mula dengan pergerakan kecil. Anda tidak boleh merasai pergerakan bayi lagi sehingga minggu ke-18. ( bergantung dengan pergerakan cergas bayi anda dan ketebalan lapisan lemak anda).

Bayi anda juga akan mula membuat genggaman kecil dan mempunyai kecenderungan untuk menghisap ibu jari dia sekali-sekala.

Pada akhir bulan ke-3, panjang janin anda hanya lebih kurang 63mm  (kira dari mercu kepala ke punggung, CRL); berat bayi lebih kurang 14-20g.

 

Ibu

Dengan pertumbuhan pesat bayi dalam rahim anda, berat anda mungkin mula bertambah dan payudara anda mungkin membesar. Untuk mengawal berat anda, anda digalakkan mencatatkan setiap penambahan berat anda setiap minggu.

Pada bulan ke-3 kehamilan, kebanyakan tanda awal kehamilan mula hilang. Selera anda kian kembali semula dan badan anda semakin bertenaga berbanding dengan minggu-minggu sebelumnya. Pastikan pemakanan anda mengandungi diet yang baik dan seimbang. Pada masa ini, peluang keguguran bayi semakin rendah.

Emosi anda mungkin terganggu disebabkan oleh perubahan hormon di dalam tubuh anda. Anda akan berasa panas berbanding dengan keadaan biasa. Ia disebabkan jumlah darah yang mengalir tubuh badan anda meningkat. Anda digalakkan banyak meminum air, lapan gelas atau lebih sehari.

Sebarang perubahan atau kesakitan yang dialami akan menyebabkan anda berasa mudah letih. Anda mungkin mengalami gangguan tidur. Pastikan anda berehat dengan secukupnya. Telitikan gaya hidup anda.

 Video: Perkembangan bayi dalam kandungan 3 bulan.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Pinterest