3D/4D SCAN Online BookingKEHAMILAN3D 4D SCAN

JENIS KAEDAH MENCEGAH KEHAMILAN DAN MERANCANG KELUARGA

 

JENIS KAEDAH MENCEGAH KEHAMILAN DAN MERANCANG KELUARGA

Kontrasepsi ialah satu istilah yang digunakan untuk mencegah kehamilan, dan ia sering dirujuk sebagai kawalan kelahiran. Terdapat beberapa kaedah mencegah kehamilan yang dicipta untuk wanita dan lelaki. Beberapa kaedah yang dianggap kekal manakala yang lain adalah sementara. Majoriti kaedah mencegah kehamilan digunakan ialah alat mencegah kehamilan , hormon, kaedah sterilasi (pembedahan) dan perancangan keluarga semulajadi.

Adalah penting untuk memahami kaedah mencegah kehamilan untuk menentukan jenis kaedah kontraseptif yang terbaik bagi anda. Adalah penting untuk ingatkan anda bahawa kebanyakan kaedah mencegah kehamilan tidak menghalang penyebaran penyakit kelamin. Jika anda aktif dalam seks dan menggunakan salah satu kaedah mencegah kehamilan, ia adalah penting untuk ingatkan anda bahawa semua bentuk kaedah mencegah kehamilan mempunyai kadar kegagalan. Anda perlu mengambil ujian kehamilan jika anda mengalami sebarang gejala tanda awal kehamilan.

Di bawah adalah huraian ringkas setiap jenis kaedah mencegah kehamilan. Untuk maklumat terperinci tambahan, anda boleh membaca artikel melalui link untuk setiap jenis kaedah mencegah kehamilan tertentu.

 
(a) Alat mencegah kehamilan
Penggunaan alat mencegah kehamilan adalah halangan secara fizikal atau kimia yang direka untuk menghalang sperma daripada memasuki rahim wanita. Antaranya termasuk:  
(b) Hormon

Hormon mengandungi homon estrogen dan/atau progesterone. Penggunaan hormon adalah untuk menghalang ovary wanita daripada membebaskan telur setiap bulan, menyebabkan mukus serviks memekatkan membuat sperma lebih sukar untuk mencapai dan menembusi telur; 3) penipisan lapisan rahim yang mengurangkan kemungkinan bahawa telur yang disenyawakan dan menempel dalam dinding rahim. Kontraseptif hormone TIDAK melindungi jangkitan penyakit kelamin.

 
(c) Kaedah sterilasi (pembedahan)

Pembedahan merupakan kaedah yang paling selamat. Ia merupakan cara yang kekal dan ia hanya sesuai untuk wanita ataupun lelaki yang tidak ingin mempunyai anak lagi.

  • Pembedahan tubal ligasi untuk wanita
  • Pembedahan vasektomi untuk lelaki
 
(d) Merancang keluarga secara semulajadi
Merancang keluarga secara semulajadi adalah kaedah kontraseptif yang menggunakan fungsi semula jadi badan anda dan kitaran haid anda untuk mengira ovulasi. Ciri-ciri yang paling biasa termasuk mengukur suhu badan dan perubahan dalam lendir serviks anda setiap hari.  
(e) Kontrasepsi kecemasan

Kontraseptif kecemasan mengandungi dos yang tinggi yang terdiri daripada estrogen dan progestin atau progestin sahaja. Ia digunakan selepas hubungan seks yang tidak dilindungi.

 Video ini menunjukkan info tentang jenis kaedah mencegah kehamilan.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Pinterest