Warning: Declaration of kclass_megamenu_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/passivei/public_html/bayi-ibu.com/wp-content/themes/starttica/admin/includes/kclass_megamenu_walker.php on line 66
CLEFT LIPS & PALATE (BIBIR SUMBING & LELANGIT)
3D/4D SCAN Online BookingKEHAMILAN3D 4D SCAN

CLEFT LIPS & PALATE (BIBIR SUMBING & LELANGIT)

Cleft lips & palate (bibir sumbing & lelangit)

Apakah cleft lip (bibir sumbing) ?

 • Cleft lip boleh dikenali sebagai bibir sumbing di mana terdapat lubang di atas antara mulut dan hidung. Bibir biasanya ditutup pada minggu ke-5 dan minggu ke-6 selepas persenyawaan, dan lelangit terbentuk pada minggu ke-10. Jika beberapa bahagian tidak terbentuk dengan betul, hasilnya adalah rekah iaitu sumbing. Jika satu rekah terbentuk dipanggil unilateral cleft lips dan dua rekah terbentuk dipanggil bilateral cleft lips. Untuk pemisahan rekahan bibir  yang teruk juga termasuk pengasingan tulang rahang atas dan/ atau gusi atas.
 

Apakah cleft Palate (lelangit sumbing)?

 • Cleft palate juga dikenali sebagai Lelangit rekah merupakan sebuah lubang di bumbung mulut di mana kedua-dua belah lelangit tidak melakur pada minggu ke-10 pembangunan. Belakang lelangit (ke arah kerongkong) dipanggil lelangit lembut dan depan (ke arah mulut) dikenali sebagai lelangit keras. Jika anda merasa bahagian dalam mulut anda dengan lidah anda, anda akan dapat melihat perbezaan antara lembut dan lelangit keras. Lelangit rekah boleh berkisar dari pembukaan di belakang lelangit lembut untuk pemisahan yang hampir lengkap bumbung mulut (lelangit lembut dan keras).
 

Apa yang menyebabkan Cleft Lip atau Cleft Palate?

 • Walaupun kajian tidak menunjukkan pemahaman yang lengkap tentang mengapa bibir rekah atau lelangit rekah berlaku tidak diketahui, tetapi dipercayai ia berlaku dengan gabungan faktor genetik dan persekitaran.
 • Faktor-faktor risiko genetik bergantung kepada bilangan keluarga yang terlibat dalam sebuah keluarga, keakraban saudara mara yang terlibat, dan keterukan sumbing berlaku. Perlu diingat bahawa kadang-kadang sumbing diwarisi dalam keluarga, tetapi kadang-kadang bayi akan lahir dengan sumbing tanpa sesiapa sahaja dalam keluarga memiliki.
 

Adakah rawatan bagi Cleft Lip atau Cleft Palate?

 • Bibir rekah dan lelangit rekah biasanya dirawat melalui kombinasi pembedahan, rawatan pergigian, dan ortodontik. Ini kontinum penjagaan yang disediakan oleh lelangit rekah antara disiplin dan penyedia penjagaan kesihatan kraniofasial biasanya disediakan sepanjang beberapa tahun memberi tumpuan kepada pemulihan lengkap. Terapi pertuturan sering menjadi sebahagian pelengkap kontinum dalam penjagaan ini.
 Ultrasound images:
   

Di mana anda boleh pergi untuk mendapatkan maklumat tambahan mengenai bibir sumbing dan Lelangit sumbing?

Untuk maklumat tambahan mengenai Cleft Lip atau Cleft Palate (bibir sumbing & lelangit sumbing), anda boleh hubungi

   

(1) CLAPAM ialah singkatan untuk “Cleft lip and palate association of Malaysia” atau Persatuan kleft bibir dan lelangit Malaysia.

 • Mereka adalah kumpulan sukarelawan terdiri daripada ibu bapa dan professional ( seperti pakar bedah plastic, pakar pergigian dan ahli terapi pertuturan) yang mempunyai pengalaman dan terlibat secara peribadi atau professional dengan kanak-kanak yang lahir dengan bibir atau lelangit rekah.
 • Matlamat CLAPAM ialah membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik ketika dilahirkan untuk kelihatan lebih baik, bertutur dengan sempurna dan menyesuaikan diri dengan masyarakat agar dapat menghadapi dunia dengan senyum lebar.
MISI CLAPAM:
 • Memberikan bantuan dan nasihat tentang pemakanan, pertuturan dan pendengaran. Terutamanya kepada ibu bapa yang baru menimang cahaya mata.
 • Menerbit dan mengedar maklumat penting kepada ibu bapa dan pekerja dalam bidang perubatan.
 • Menjadi penghubung antara ibu bapa dan para professional.
 • Menggalak dan menyokong sebarang penyelidikan berhubung dengan bibir dan lelangit rakah.
 • Sekiranya bantuan kewangan tambahan diperlukan, berusaha mendapatkannya agar aktiviti dan rawatan tertentu dapat dilaksanakan dan peralatan boleh diperolehi.
 • Menjalankan seminar berunsur pendidikan untuk pekerja-pekerja professional, ibu bapa dan orang awam.
 • Meluaskan aktiviti di peringkat kebangsaan.

Alamat: Lot 4.46A, 4th floor (box #611), wisma central, jalan ampang, 50450, Kuala lumpur.Alamat:

Tel/faks: 03-21621445

Email: clapam@streamyx.com

Website: www.clapam.org.my

(2) Smile train

Ditubuhkan pada tahun 1999, Smile train adalah organisasi kebajikan untuk sumbing terbesar di dunia dengan lebih daripada 2200 rakan pakar bedah yang beroperasi di lebih 1100 hospital rakan kongsi, dan telah membantu ramai kanak-kanak di lebih 80 negara - kebanyakkan terdiri daripada termiskin di dunia. Sumbing adalah masalah utama di negara-negara membangun, di mana berjuta-juta kanak-kanak yang menderita dengan sumbing yang tidak dibaiki, tidak boleh makan atau bercakap dengan betul, dan tidak dibenarkan untuk menghadiri sekolah atau berkerja.Biasanya, kecacatan sumbing  tidak dirawat kerana mereka terlalu miskin untuk membayar untuk pembedahan yang telah wujud selama beberapa dekad. Smile train menyediakan pembedahan percuma untuk kanak-kanak yang sumbing dari keluarga miskin untuk memberi kanak-kanak bukan hanya senyuman baru, tetapi juga peluang pada kehidupan yang baru. Visi dan misi organisasi adalah setiap kanak-kanak yang dilahirkan dengan sumbing di mana-mana di dunia harus mempunyai peluang untuk menjalani kehidupan yang baru. Baru-baru ini, Smile train telah melakukan pembedahan ke-750,000.

Webpage: http://www.smiletrain.org/

Video ini menunjukkan info tentang bibir sumbing dan lelangit sumbing.